
Aasland: EØS avtalen kan ryke
Bilde: Lenke til kart med lisens CC BY-SA 3.0 NO. Norge har et økende EØS-etterslep, med 624 rettsakter som ennå ikke er innlemmet i norsk lov. Sakene spenner fra genmodifisert mat til energieffektivisering, og noen av de eldste sakene dateres tilbake til 2003. Energiminister Terje Aasland (Ap) advarer om at EØS-avtalen kan stå i fare dersom Norge ikke oppfyller sine forpliktelser.
Økende press fra EU
Antallet utestående rettsakter har økt fra 480 i mai 2023 til 624 i 2024, ifølge Utenriksdepartementet. 61 av disse forventes innlemmet uten komplikasjoner i det neste EØS-møtet, men dette inkluderer ikke de kontroversielle direktivene som har utløst politiske kriser i Norge.
For å håndtere presset har regjeringen styrket sitt EU-arbeid, blant annet ved å ansette en ekstra statssekretær. Ifølge NHO-sjefen skaper forsinkelsene spenning mellom Norge og EU, noe som påvirker norsk industri.
BLI MEDLEM I RETNING EU. EØS AVTALEN UNDER PRESS.
EØS-avtalen og næringslivet
Flere næringslivsaktører, inkludert Hydro, Yara og Norwegian, uttrykker bekymring for at etterslepet kan svekke deres markedsadgang til EU. Ifølge Aasland er 400.000 norske arbeidsplasser avhengige av at direktiver blir innlemmet.
Regjeringen forsøker samtidig å utvide samarbeidet med EU på områder utenfor EØS, som helseberedskap og mulige tiltak ved en handelskrig. Aasland understreker at EØS-avtalen er avgjørende for norsk økonomi og at samarbeidet med EU må styrkes i en krevende geopolitisk situasjon. Det er ingen selvfølge at EØS avtalen vil bli opprettholdt. Sammendrag (ChatGPT og Leif Sande)