
Affordable Energy Action Plan: Europas svar på høye energipriser
I dag har EU-kommisjonen lansert Affordable Energy Action Plan, en ambisiøs strategi som tar sikte på å redusere energikostnadene for både husholdninger og industri i Europa. Denne planen er en del av den bredere Clean Industrial Deal, som har som mål å styrke Europas industrielle konkurranseevne samtidig som man akselererer overgangen til ren energi.
Hovedpunkter i Affordable Energy Action Plan:
- Reduksjon av energikostnader: Kommisjonen anslår at planen vil kunne spare europeiske borgere 45 milliarder euro i 2025, med en økning til 260 milliarder euro årlig innen 2040. Dette skal oppnås gjennom tiltak som å senke skatter og avgifter på strøm, samt å fremme langsiktige kraftavtaler mellom produsenter av ren energi og industriaktører.
- Diversifisering av energiforsyning: For å redusere avhengigheten av ustabile energimarkeder, vil EU samarbeide med pålitelige leverandører av flytende naturgass (LNG) og vurdere investeringer i LNG-prosjekter utenfor Europa. Dette inkluderer å samle etterspørselen etter LNG blant europeiske selskaper for å sikre langsiktige avtaler og dempe kortsiktige prisvolatilitet.
- Forbedring av gassmarkedet: Etableringen av en Gas Market Task Force skal motvirke markedsmanipulasjon og ulovlig praksis som kan forstyrre markedet og påvirke prisene negativt.
- Fremme av energieffektivitet: Lanseringen av European Energy Efficiency Financing Coalition skal forbedre tilgangen til kapital for energieffektiviseringsprosjekter, og det vurderes en europeisk sertifiseringsordning for energisparing.
- Styrking av energiunionen: Etableringen av en Energy Union Task Force og utarbeidelsen av et White Paper on deeper electricity market integration skal bidra til bedre koordinering og styring av kraftsystemet, med mål om å sikre lavere og mer like priser på tvers av medlemslandene.
I tillegg til disse tiltakene, foreslår Kommisjonen å mobilisere 100 milliarder euro for å støtte produksjon av ren teknologi innenfor EU. Dette inkluderer samarbeid med Den europeiske investeringsbanken (EIB) om garantier for langsiktige fornybare kraftavtaler og støtte til produsenter av nettkomponenter. Videre planlegges etableringen av et EU Critical Raw Material Centre for å sikre tilgang til nødvendige metaller og mineraler for energiomstillingen.
Denne handlingsplanen kommer som svar på utfordringer knyttet til høye energipriser og behovet for å styrke Europas industrielle base i møte med global konkurranse. Ved å fokusere på både kortsiktige og langsiktige tiltak, søker EU å skape et mer robust, bærekraftig og konkurransedyktig energimarked til fordel for alle europeere.