Arbeidstakerne innen industri og offentlig sektor i Europa sier at å sikre nettinfrastruktur i samsvar med EUs energi- og klimamål, er en grunnleggende forutsetning for Europas energiomstilling
Lenke til foto tilhørende IndustiAll. IndustriAll Europe (norske forbund: Tekna, Nito, Arbeidsmannsforbundet, Fellesforbundet, Handel og kontor og Styrke) og EPSU (norske forbund: EL & IT Forbundet, LO Stat, Norsk Tjenestemannslag, Norsk Sykepleierforbund, DELTA, NITO – Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon, Norsk Arbeidsmandsforbund, Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO), Arbeids- og velferdstilsattes yrkesorganisasjon og YS Stat), har vedtatt felles anbefalinger om EUs handlingsplan for strømnett. Fokus har vært på hvordan planen kan bidra til en rettferdig energiomstilling for arbeidstakere. I anbefalngene etterlyser de en ambisiøs EU-strategi for strømnett. Denne må anerkjenner den avgjørende rollen Arbeidstakerne innen industri og offentlig sektor spiller i oppgradering av Europas elektrisitetsinfrastruktur.
De sier videre: – Å sikre en tilstrekkelig nettinfrastruktur i samsvar med EUs energi- og klimamål er en forutsetning for Europas energiomstilling. Selv om industriAll Europe og EPSU ønsker EUs h andlingsplan for strømnett velkommen, beklager vi at den ikke adresserer de spesifikke behovene og tiltakene som er nødvendige for å fremme en kvalifisert arbeidsstyrke og høyverdige jobber i sektoren.
Behov for en sammenhengende strategi og offentlig investering
Med økende elektrifiseringsbehov i nøkkelsektorer i økonomien må Europas strømnett moderniseres og utvides. Grenseoverskridende infrastruktur og interkonnektorer vil være avgjørende for å sikre et mer robust energisystem i Europa. Dette vil imidlertid ikke være mulig uten arbeiderne som industriAll Europe og EPSU representerer.
Arbeidstakere forventer en sammenhengende strategi som støttes av en proaktiv industripolitikk og en EU-investeringsplan som fremmer kvalitetsjobber i energiverdikjeden i Europa. Vi oppfordrer til en større rolle for offentlig sektor når det gjelder investeringer, samt planlegging og utvikling av strømnett.
Med de høye investeringsbehovene (ifølge EU-kommisjonens estimater 6700 milliarder kroner innen 2030) krever vi en EU-dekkende, rettferdig finansieringsplan for energiomstilling og flere egne budsjettmidler fra EU. Vi understreker også at sparepolitikk strider mot de kritiske behovene knyttet til energiomstillingen.
Styrking av arbeidstakerne innen industri og offentlig sektor
Med fokus på arbeidsstyrkens viktige rolle oppfordrer vi EU og medlemslandene til å forutse sysselsettings- og kompetansebehov, investere i opplæring samt re- og oppkvalifisering, og forbedre arbeidsforholdene i energisektoren. Outsourcing av kritiske oppgaver må reduseres for å opprettholde arbeidets kvalitet. Dette må oppnås gjennom styrket sosial dialog, særlig kollektiv forhandling. Bare gjennom meningsfull sosial dialog kan vi sikre et trygt og attraktivt arbeidsmiljø og kvalitetsjobber gjennom hele energiverdikjeden.
Ledernes uttalelser:
Jan-Willem Goudriaan, generalsekretær i EPSU, uttaler:
«Med tanke på det nødvendige omfanget og hastverket med investeringer i EUs strømnett, samt en økende mangel på arbeidstakere som kan utføre dette arbeidet, er det klart at en markedsdrevet tilnærming basert på kortsiktig profitt og avkastning ikke kan levere. (oversatt fra engelsk ved hjelp av Chat GPT)
Judith Kirton-Darling, generalsekretær i industriAll Europe, understreker:
«Våre felles anbefalinger er en del av industriAll Europes kampanje for å investere i gode industrielle jobber. Vi forventer at Europas strategi for investering i ren energi og det juridiske rammeverket for europeiske
Kilde: industriAll Europe | NEWS | An EU Grids Action Plan for a Just Energy Transition