Blir islandssuget sterkere enn svenskesuget?
Pressebilde av Statsminister Kristrun Frostadottir (Sosialdemokrat). EØS-avtalen ble signert i mars 1992 og ratifisert av Stortinget i oktober samme år. Den trådte i kraft 1. januar 1994. Sveits, Østerrike, Finland, Sverige og Norge deltok alle i forhandlingene om EØS-avtalen.
Etter Berlinmurens fall i november 1989 søkte alle de store EFTA-landene om medlemskap i EU. Østerrike søkte i 1989, Sverige og Finland i 1991, og Sveits i mai 1992. Norge leverte sin EU-søknad i november 1992.
Svenskene sa ja i folkeavstemningen i 1994, det samme gjorde finnene. Men Norge stemte nei, og ble stående utenfor. Mange EU-tilhengere hadde håpet på at Sveriges ja skulle skape et momentum i Norge – det såkalte «svenskesuget». Men det sterke suget uteble.
Nå, over 30 år senere, står vi foran et mulig nytt vendepunkt – og et nytt sug. For Island, vårt nordatlantiske naboland og allierte i EØS, har fått ny regjering, med en klar intensjon: innen 2027 vil folket få si sin mening om EU-medlemskap. Og mye tyder på at stemningen snur. En meningsmåling utført i mars 2025 viser at 44,3 % av islendingene nå er for EU-medlemskap, mens 35,6 % er imot, og resten er usikre eller nøytrale.
Det settes ned en «ekspert gruppe» for vurdering av å innføre Euro. Dette i seg selv kan ha enda sterkere støtte i befolkningen enn medlemskap. Den knøttsmå islandske krone er utsatt i den internasjonale økonomiske uroen vi nå ser.
Så: dersom Islendingene går med EU – vil vi da følge etter? Vil islandssuget bli sterkere enn det svenskesuget var.?
Når allierte blir medlemmer
For Norge vil et islandsk EU-medlemskap ha betydelige konsekvenser. Ikke bare fordi vi mister en politisk partner i EØS – men fordi vi dermed står igjen som det eneste nordiske landet uten stemmerett i Europa. Vi følger reglene, men bestemmer dem ikke. Vi betaler for markedsadgang, men får ikke være med og forme spillereglene. Islendingene vil på sin side ha 6 representanter i EU-parlamentet. Og det er ikke usannsynlig de vil får den viktige posten kommissær for fiskeri og hav.
EØS gir oss mye – ja. Men det gir oss ikke medbestemmelse. Og jo flere av våre allierte som går inn i EU, jo svakere blir det politiske rommet for å stå utenfor. Island er en nasjon med like stor vekt på fiskeri, suverenitet og ressurskontroll som Norge.
Hvis de ser medlemskap som en fordel, hva sier det om vår egen argumentasjon for å bli stående utenfor? Det er overveiende sannsynlig at hele EØS avtalen da vil falle sammen. Det vil trolig bli umulig å opprettholde EØS strukturen med ESA / domstolen osv med bare to deltakere. Det er uklart hva som da kan bli løsningen.
Fiskeri – suverenitet eller innflytelse?
Motstanden mot EU i Norge har tradisjonelt vært sterkest langs kysten. Frykten har vært at EU vil svekke vår kontroll over fiskeriene. Men dette argumentet tåler en realitetsorientering. For det første: EU-medlemskap innebærer forhandling og innflytelse, ikke nødvendigvis avståelse av suverenitet. For det andre: om Island blir medlem, får EU betydelig større kontroll over nordatlantiske bestander – og Norge mister en sentral forhandlingspartner. Dagens fiskeripolitikk forutsetter at Norge og Island står sammen mot EU i mange kvoteforhandlinger. Hvis Island går inn, vil Norge i økende grad måtte forhandle med EU om både adgang og fordeling – alene. I praksis betyr det at vi risikerer å få mindre innflytelse over egen kyst, ikke mer.
Det er vanskelig å se hvordan Norge skal kunne fortsette å fremme våre interesser effektivt i en union vi ikke er med i, men likevel sterkt påvirkes av. Vi blir ikke et «annerledesland» – men et «irrelevant» land. Et land som må tilpasse seg, men ikke får delta. Et land som havner i skvis mellom EU-regelverk og storpolitiske realiteter, som i energisamarbeid, sikkerhet, klima og næringspolitikk.
Så: Tror dere islandssuget blir sterkere enn svenskesuget? Kanskje. Og kanskje vil det være akkurat det suget vi trenger for å bli sugd med.
https://www.altinget.no/artikkel/er-dette-sjokket-vi-har-ventet-paa?utm_source=chatgpt.com
https://civita.no/okonomi/eu-og-eos/island-eu-og-eos-2/