• post@retningeu.no
  • +47 901 10 701

Donald Trump – en mulighet for EU.

Dr. Nele Fabian og Dr Jules Maaten skriver i Friedrich Neumann Fondation at gjenvalget av Donald Trump som USAs president,  representerer et kritisk øyeblikk for EU til å revurdere sin globale strategi og interne samhold. Trumps «America First»-agenda har avdekket begrensningene ved å stole på amerikansk lederskap, spesielt innen klimaendringer, handel, forsvar, global folkehelse og multilateralisme. Nå har Europa en mulighet til å akselerere sin vei mot strategisk autonomi og styrke sin globale innflytelse.

Mindre behov for samordning med USA i utenrikspolitikken

Under Trumps tidligere periode trakk USA seg fra sentrale internasjonale avtaler som Parisavtalen og Iran-avtalen, og førte en handelspolitikk som ofte satte EU i opposisjon til sin historiske allierte. Denne uforutsigbarheten i USAs utenrikspolitikk understreket Europas sårbarhet overfor eksterne maktskifter. Trumps gjenvalg bør derfor være en katalysator for EU til å fordype sin indre integrasjon og forfølge en mer sammenhengende, uavhengig utenrikspolitikk.

Hva betyr strategisk autonomi?

Strategisk autonomi refererer til EUs evne til å handle uavhengig og ta beslutninger i egen interesse uten å være avhengig av eksterne aktører, særlig i kritiske områder som forsvar, handel, teknologi og energi. Dette innebærer blant annet:

  • Forsvar og sikkerhet: Redusere avhengigheten av USA og NATO, samtidig som Europa styrker sin egen militære kapasitet.

  • Økonomisk uavhengighet: Beskytte EUs økonomiske interesser og verdikjeder, samt redusere sårbarhet i internasjonal handel.

  • Teknologisk og digital suverenitet: Bygge europeisk kapasitet innen nøkkelteknologier som kunstig intelligens, mikrochips og cybersikkerhet.

  • Energisikkerhet: Øke uavhengighet gjennom fornybar energi og diversifiserte energikilder.

Strategisk autonomi betyr ikke isolasjonisme, men at EU styrker sin evne til å beskytte egne interesser og handle på egne premisser i en stadig mer uforutsigbar verden.

Integrering av strategisk autonomi i langsiktig internasjonalt samarbeid

Begrepet strategisk autonomi har fått økt betydning i EU, og en ny Trump-periode kan tvinge unionen til å akselerere implementeringen. Dette innebærer blant annet å sikre at Europa har de politiske og økonomiske verktøyene til å håndtere kriser på egen hånd. Et samlet EU vil fremme en balansert tilnærming til global styring, samtidig som det fortsetter å promotere en regelbasert internasjonal orden.

En ny tilnærming til det transatlantiske forholdet

Trumps proteksjonistiske handelspolitikk, inkludert annonserte tollsatser på europeiske produkter, har understreket behovet for EU til å diversifisere sine økonomiske og handelsrelasjoner. Mens EU har et sterkt handelsnettverk, gjenstår utfordringen med å inngå avtaler som tjener EUs interesser samtidig som man minimerer risikoen for aggressive økonomiske taktikker fra USA. Med Trump tilbake i Det hvite hus, vil det være klokt av EU å inngå nye handelspartnerskap, spesielt med andre demokratiske nasjoner, og styrke sitt indre marked for å holde Europa økonomisk robust i en stadig mer fragmentert global økonomi.

Gjenoppvurdering av globalt lederskap: En oppfordring til europeisk enhet

EU har lenge vært en forkjemper for multilateralisme, og kaoset i Trumps første periode har minnet oss om verdien av en stabil og samarbeidsvillig tilnærming til globale anliggender. Europa har en mulighet til å lede an innen områder som klimaendringer, internasjonal handel og menneskerettigheter – saker som USA har vist mindre interesse for under Trump. Ved å spille en større rolle i å forme globale normer og institusjoner, kan EU bekrefte sin forpliktelse til en samarbeidsvillig og fredelig verdensorden.

Ved å fremme enhet, omfavne strategisk autonomi og hevde sin globale innflytelse, kan EU sikre at det forblir en sterk og motstandsdyktig aktør på verdensscenen, uansett hva som skjer i Washington.

Dette er en oppsummering av artikkelen til Dr. Nele Fabian og Dr Jules Maaten. Se hele artikkelen her Donald Trump: Donald Trump is an opportunity for the EU