Endelig ser det ut som det blir fart i Carbon Fangst og Lagring. EU-støtten har vært viktig.
Lenke til foto: Heidelberg materials. CCS (Carbon Capture and Storage) har vært på alles lepper i flere 10 år, men lite har skjedd. Nå ser det ut som det kommer for fullt. I verden idag eksisterer det rundet 45 kommersielle CCS anlegg og den samlede lagringskapasiteten er rundt 50 tonn CO2, likt Norges samlede utslipp.
I Norge står Northern light utenfor Øygarden klar til å ta imot 1,5 millioner årlig. Med planer for utvidelser til 5 millioner tonn. Heidelberg sin sementfabrikk i Breivik er klart med fangstanlegg. Det skal bare testet ut endelig før CO2 kan fanges og fraktes til Øugarden. Det neste er etter planen Hafslund forbrenningsanlegg på Klemmesrud. Etter IEAs prognoser trenger verden en kapasitet på 1000 millioner tonn.
Nå kommer også danskene for fullt. Den britiske petrokjemiske konsernet Ineos, sammen med partnerne Harbour Energy og Nordsøfonden, har meddelt at de vil investere mer enn 1 milliard kroner i sitt CO₂-lager i Nordsjøen, kalt Greensand. Dette lageret er ventet å bli det største CO₂-lageret i EU når det står klart om cirka ett år. Det skriver Jyllands-Posten onsdag, og flere nettaviser tirsdag.
Ineos forventer at lageret vil kunne oppbevare opptil 400 000 tonn CO₂ årlig.
«Dette er et gjennombrudd for karbonfangst og lagring. Greensand Future blir det første CO₂-lageret i drift i EU som støtter både danske og EU sine klimamål,» uttalte styreleder i Ineos, Sir Jim Ratcliffe, i en pressemelding.
Mads Gade, landssjef for Ineos Danmark, la til i pressemeldingen: «Med Greensand Future og etableringen av hele verdikjeden sender vi et viktig budskap til danske og europeiske utslippsaktører som for øyeblikket vurderer store fangstprosjekter. Dette er gjennomførbart.»
Industrien rundt CO₂-lagring anses som en nøkkelteknologi innenfor grønn omstilling og for å oppnå klimamålene. Tenkesmien Kraka Advisory vurderer at investeringen, dersom den kan tiltrekke 5 prosent av det fremtidige markedet for CO₂-lagring i Europa, vil kunne gi en økonomisk gevinst på mellom 23 og 50 milliarder kroner. Dette tilsvarer opptil 9 000 arbeidsplasser. Kilder: Jyllands-Posten, s. 8; Berlingske, tirsdag; Kristeligt Dagblad, tirsdag; B.T., tirsdag
Leif Sande og EU delegasjonen i Danmark ( oversatt fra dansk av ChatGPT.)