• post@retningeu.no
  • +47 901 10 701
EU direktiv gjør det forbudt å spørre jobbsøkere om lønna de har. Hensikten å fremme likelønn.

EU direktiv gjør det forbudt å spørre jobbsøkere om lønna de har. Hensikten å fremme likelønn.

Lenke til foto Job Hunt. Til tross for at lønnsdiskriminering har vært ulovlig siden 1970-tallet, eksisterer det fortsatt lønnsforskjeller mellom menn og kvinner. EU har vedtatt et nytt direktiv om lønnsåpenhet, som skal implementeres i medlemslandene innen juni 2026. Det vil bli implementert i Norge da det er en del av EØS avtalen.

Linn Andersen, spesialrådgiver i LO, skriver i en e-post til fri fagbevegelse at LO mener EU-direktivet vil bidra til å øke bevisstheten rundt likelønn også i norske bedrifter. Direktivet kan sette fortgang i tiltak og initiativer for å sikre likelønn i praksis.  

Hva innebærer direktivet?

  1. Forbud mot å spørre om nåværende lønn: Arbeidsgivere kan ikke lenger spørre arbeidssøkere om deres nåværende lønn.
  2. Krav om informasjon om startlønn: Arbeidsgivere må gi informasjon om inngangslønn i god tid før lønnsforhandlinger.
  3. Årlige lønnskartlegginger: Arbeidsgivere må fortsatt gjennomføre lønnskartlegginger, og virksomheter med mer enn 100 ansatte må dele informasjonen med nasjonale tilsynsmyndigheter.
  4. Tiltak ved urettferdige lønnsforskjeller: Arbeidsplasser med mer enn 5 % uforklarlig lønnsgap mellom kjønn må gjøre en felles lønnsvurdering med fagforeninger.

Hvem rammes hvis reglene brytes?

Arbeidsgivere som ikke følger reglene kan få sanksjoner som bøter, erstatningskrav eller pålegg fra myndighetene. Det foreslås at Diskrimineringsombudsmannen og Nämnden mot Diskriminering får en sentral rolle i tilsynet.

Hva betyr det for arbeidstakere?

  • Rett til lønnsinformasjon: Ansatte får tilgang til mer detaljerte opplysninger om lønnsnivåer.
  • Beskyttelse mot lønnsdiskriminering: Arbeidstakere som opplever lønnsdiskriminering kan få full kompensasjon.
  • Endret bevisbyrde: Arbeidsgivere må i enkelte tilfeller bevise at de ikke har diskriminert.

Målet med direktivet er å redusere lønnsforskjeller og styrke prinsippet om lik lønn for likt arbeid, uavhengig av kjønn. Dette regnes som et viktig skritt for å bekjempe diskriminering i arbeidslivet.

Tekst fra svenske Arbetet oversatt og oppsummert av ChatGpt.

Les mer om saken: https://frifagbevegelse.no/loaktuelt/det-kan-bli-forbudt-a-sporre-jobbsokere-om-lonna-de-har-6.158.1095949.c559ff68c5