• post@retningeu.no
  • +47 901 10 701

EU-dom kan tvinge Norge til handling: – Norske myndigheter gir blankt faen i forskningen sier Arne Pedersen i Fisk- og Kystalliansen

En ny dom fra EU-domstolen krever forbud mot bunntråling i sårbare marine verneområder. Miljøforkjempere jubler, mens fiskerinæringen i Norge frykter passivitet fra myndighetene.


En fersk avgjørelse fra EU-domstolen kan få vidtrekkende konsekvenser for hvordan europeiske – og kanskje også norske – myndigheter forvalter havet. Dommen, som ble kunngjort 21. mai, slår fast at medlemsland bør forby skadelige fiskemetoder som bunntråling i marine verneområder som svamphager, korallrev og habitater for bunnlevende arter.

Avgjørelsen hylles av miljøorganisasjoner, som mener det markerer et vendepunkt for beskyttelse av havbunnen og det marine økosystemet. Samtidig sender FN en klar advarsel: Også land utenfor EU, som Norge og Island, vil trolig møte økt press om å følge etter.

– Dette er et juridisk gjennombrudd for vern av havet. Endelig har vi et klart signal om at bunntråling ikke hører hjemme i beskyttede områder, sier en talsperson for en europeisk miljøallianse.


Norsk skepsis: – Gir blankt faen

I Norge møter dommen en helt annen tone. Arne Pedersen i Fisk- og Kystalliansen er sterkt kritisk til norske myndigheters håndtering av forskningen på bunntråling:

– Jeg har fått med meg dommen. Dessverre tror jeg norske myndigheter gir blankt faen i forskningen som er gjort på effektene av bunntråling, sier Pedersen til Fiskeribladet.

Pedersen peker på at skadelige konsekvenser av bunntråling – blant annet ødelagte korallrev og ødelagte havbunner som taper karbonlagringsevne – lenge har vært dokumentert, men uten tilstrekkelig politisk oppfølging.


Ikke-EU-land under press

Selv om Norge ikke er medlem av EU, påvirkes landet sterkt gjennom EØS-avtalen og ulike fiskeriavtaler. Ifølge FN vil EU-dommen kunne skape et internasjonalt press på Norge og Island om å styrke beskyttelsen av marine verneområder.

– Det finnes ingen unnskyldning for å tillate ødeleggende fiske i områder som er ment å være vernet. Nå må Norge velge: enten stå med EU og vitenskapen – eller bli stående alene, sier en kilde i marinforvaltningen.


Forskning vs. politikk

Studier viser at bunntråling bidrar til ødeleggelse av havbunnen, svekker biologisk mangfold og reduserer havets evne til å lagre karbon. Likevel er denne metoden fortsatt utbredt, også i norske farvann.

Miljøorganisasjoner argumenterer for at et forbud i marine verneområder vil være et minimumstiltak. Fiskerinæringen frykter derimot tap av fangstområder og økonomiske konsekvenser, og krever dialog og kompensasjon ved eventuelle innstramminger.


Veien videre

Dommen gir medlemsland frihet til å forby skadelige fiskemetoder i vernede havområder – uten å vente på ny EU-lovgivning. Norge kan gjøre det samme i sine egne områder og i felles forvaltningssoner med EU.

Men viljen til å handle står nå i sentrum.

– Vi har kunnskap, vi har teknologi – det som mangler er politisk mot, sier Pedersen.

Kilde: Havets framtid på spill: Ny EU-dom påvirker de nordiske havene

Skrevet av Leif Sande med støtte fra ChatGpt.

×