• post@retningeu.no
  • +47 901 10 701
EU forventer marginale økonomiske konsekvenser om USA setter igang handelsekrig. De største taperne blir amerikanske forbrukere.

EU forventer marginale økonomiske konsekvenser om USA setter igang handelsekrig. De største taperne blir amerikanske forbrukere.

Foto: Lenke til » Falt i det fri (Public domain)» – Ifølge Jyllands-Posten står danske matvarebedrifter overfor en mulig handelskrig mellom EU og USA, noe som kan påvirke eksporten. USA vurderer tollsatser som vil ramme europeiske eksportvarer, og EU spiller en sentral rolle i denne konflikten. Martin Kristian Brauer fra Landbrug & Fødevarer uttaler at «de største taperne i dette spillet er de amerikanske forbrukerne.» Han påpeker at danske bedrifter kan omdirigere eksporten til andre markeder dersom USA innfører toll. Handelskrigen kan føre til høyere forbrukerpriser i USA, mens EU forventer marginale økonomiske konsekvenser. Brauer understreker at en slik konflikt ikke har noen vinnere, da den forstyrrer den internasjonale arbeidsdelingen og spesialiseringen som har bidratt til økonomisk vekst.

En Weekendavisen-artikkel beskriver spenningene mellom Canada og USA etter at Donald Trump truet med handelskrig og annektering av Canada. Disse truslene har skapt sinne i Canada, og statsminister Justin Trudeau har varslet tilsvarende tolltiltak. EU nevnes også i artikkelen som en potensiell målskive for Trumps handelspolitikk. Stephen Saideman fra Canadian Defence and Security Network uttaler at «det har vært enormt frustrerende at Trump og hans folk stadig endrer spillereglene.»

Samtidig har Kina klaget til Verdens handelsorganisasjon (WTO) over USAs ti prosent toll på kinesiske varer, ifølge Berlingske. WTO skal vurdere lovligheten av denne tollen, men med en svekket appellinstans kan en endelig avgjørelse bli forsinket. EU, som også er truet av USAs straffetoll, har advart om harde mottiltak dersom truslene blir en realitet.

Las Olsen kommenterer i Jyllands-Posten de økonomiske konsekvensene av Donald Trumps handelspolitikk. Han peker på at tolltrusler skaper usikkerhet i markedene og kan føre til lavere vekst og høyere arbeidsledighet over tid. Olsen advarer om at EU kan svare med toll på amerikanske varer, noe som vil påvirke forbrukerprisene. Han konkluderer med at «toll er ingen god løsning for økonomien, og det er en grunn til at nesten alle økonomer mener det er en dårlig måte å skattlegge på.» Likevel forventes EU-økonomien å vokse moderat fram mot 2025 (oversettelse Chat GPT)

Kilde: EU i dagens aviser fredag den 7. februar 2025 – Europa-Kommissionen

Legg igjen en kommentar