• post@retningeu.no
  • +47 901 10 701
EU tar i bruk Bazookaen i handelskrigen med USA

EU tar i bruk Bazookaen i handelskrigen med USA

Ifølge Jyllands-Posten har EU utviklet en kraftig økonomisk respons, kalt en «bazooka», for å håndtere en potensiell handelskrig med USA under Donald Trump. Tiltaket, som ble vedtatt i november 2023, er utformet for å motstå politisk og økonomisk press. EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, uttalte at unionen vil reagere med fasthet på urimelige angrep. Det nye anti-tvangsinstrumentet kan raskt aktiveres og innebærer tiltak som investeringsforbud for amerikanske selskaper eller eksportrestriksjoner. Målet er å avskrekke USA fra eskalering, samtidig som EU søker diplomatiske løsninger.

Ifølge Berlingske har Trump tidligere truet med straffetoll mot Europa, men EU forbereder seg på å svare. Svend Roed Nielsen fra Tænketanken Europa uttaler at Europa nå er bedre rustet til å stå imot amerikanske tollforhøyelser. Anti-tvangsinstrumentet krever imidlertid kvalifisert flertall i EU, noe som kan forsinke implementeringen.

USA’s handelsstrategi og EUs respons
Donald Trump har tidligere uttrykt kritikk mot EU og varslet nye tolltiltak mot unionen. Han har uttalt at «Den europeiske union behandler oss svært dårlig» og at EU derfor vil bli ilagt toll. EU ønsker imidlertid å forhandle og beskytte sine interesser. Ursula von der Leyen understreket på World Economic Forum i Davos at EU vil være pragmatisk, men samtidig tydelig på å forsvare sine interesser.

Synes du det er riktig av Trump å øke tollen

View Results

Loading ... Loading ...

EUs skattekommissær, Wopke Hoekstra, uttrykte bekymring over at USA trekker seg fra internasjonale handelsavtaler. EU vurderer nå hvordan de best kan reagere på mulige tolltiltak, da dette kan medføre økte skatter for både amerikanske og europeiske selskaper.

I en lederartikkel diskuterer Berlingske hvordan Danmark bør forholde seg til handelskrigen. Etter Trumps krav om å kjøpe Grønland og hans trusler mot EU, uttrykte tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen bekymring for utviklingen. Han mener Danmark må revurdere sin avhengighet av USA. Samtidig har statsminister Mette Frederiksenstyrket Danmarks bånd til EU, til tross for sin tidligere EU-skepsis.

BLI MED I RETNING EU

EU-ekspert Marlene Wind mener Danmark har satset for mye på USA og understreker viktigheten av sterkere EU-samarbeid. Konklusjonen i artikkelen er at EU er en viktig, men ennå ikke sterk nok partner for Danmark, og at det kreves større investeringer i det europeiske samarbeidet for å sikre fremtidig sikkerhet og økonomisk stabilitet.


Trump, handelskrigen og konsekvensene for dansk og europeisk økonomi

I en kommentar i Berlingske analyserer Las Olsen, sjeføkonom i Danske Bank, hvordan en handelskrig kan påvirke dansk økonomi. Han peker på at internasjonal frihandel har vært avgjørende for Danmarks velstand, og at handelsbarrierer kan skade økonomien i små land.

Tolløkninger kan føre til prisstigninger, men Olsen mener dette ikke nødvendigvis vil utløse inflasjon. Han peker på at rentenedsættelser kan være en mulig respons. Artikkelen konkluderer med at EUs økonomiske beslutninger vil være avgjørende for fremtidige rentenivåer og økonomisk stabilitet i Europa.


Trump og paralleller til tidligere amerikanske presidenter

I en meningsartikkel i Berlingske sammenligner Ulrik Bie Trumps politikk med den til USAs 25. president, William McKinley. McKinley, som styrte på slutten av 1800-tallet, er kjent for sin protektionistiske handelspolitikk og ekspansive ambisjoner. Bie mener Trumps politikk er inspirert av McKinleys proteksjonisme, men at han overser at verdensøkonomien i dag er langt mer globalisert.


Politiske reaksjoner i Europa på Trumps handelspolitikk

I en annen meningsartikkel diskuterer Thomas Bernt de mulige konsekvensene av Trumps politikk for både USA og Europa. Anders Fogh Rasmussen er kritisk til Trump og sammenligner ham med autoritære ledere som Putin og Xi Jinping. Han mener Europa må distansere seg fra Trumps politikk. Lars Sandahl Sørensen mener derimot at Europa må forberede seg på Trumps krav og opprettholde en strategisk dialog med USA.

Artikkelen peker også på at Trumps feilaktige påstander om EUs handelsoverskudd kan forverre forholdet mellom USA og Europa. EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager, kjent for å ha ilagt store bøter til amerikanske teknologiselskaper, har vært en kilde til Trumps misnøye.

Konklusjonen i artikkelen er at både kritiske og pragmatiske synspunkter har sin berettigelse. Trump har flere ganger kommet med misvisende påstander om handel, noe som kan skape ytterligere spenninger i det transatlantiske forholdet.


Oppsummering:

EU forbereder seg på en potensiell handelskrig med USA under Donald Trump, med et nytt anti-tvangsinstrument som en mulig respons på amerikanske tolltiltak. EU forsøker samtidig å bevare diplomatiske løsninger. Danmarks politiske ledelse vurderer landets avhengighet av USA, mens eksperter diskuterer EUs rolle i internasjonal handel. Økonomer peker på at handelskrigen kan føre til økonomisk usikkerhet, særlig for små land som Danmark. Samtidig viser analyser at Trumps proteksjonisme er inspirert av tidligere amerikansk politikk, men at verden i dag er langt mer globalisert. Oversatt fra danske av Chat GPT.