• post@retningeu.no
  • +47 901 10 701
EU vil ikke gi Norge samme status som medlemslandene i unionens samarbeid om helseberedskap.

EU vil ikke gi Norge samme status som medlemslandene i unionens samarbeid om helseberedskap.

Regjeringen anser det som avgjørende for Norges helseberedskap å få til en bilateral avtale med EU om deltakelse i deres styrkede helseberedskapssamarbeid. Etter lang ventetid på et forhandlingsmandat har EU-kommisjonen nå sendt sine anbefalinger til Rådet. Mandatet er imidlertid snevrere enn Norge hadde håpet, da det primært fokuserer på tiltak innen medisinske mottiltak under helsekriser. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker viktigheten av å sikre at Norge blir en del av EUs helhetlige helseberedskap og ønsker like vilkår som EU-landene

EUs helseunion, som inkluderer HERA-direktoratet, er etablert for å styrke europeisk helseberedskap etter koronapandemien. Siden samarbeidet går utover EØS-avtalen, må Norge forhandle en egen avtale. EU signaliserer imidlertid en tydelig forskjell mellom medlemsland og ikke-medlemmer, noe som for Norge innebærer en utfordring i å oppnå full integrering i samarbeidet.

Opposisjonen, representert ved Venstres Guri Melby, kritiserer regjeringens håndtering av saken og mener Norges helseberedskap svekkes ved å stå utenfor EU. Hun peker på at fullverdig EU-medlemskap ville eliminert slike utfordringer, og advarer mot konsekvensene av norsk utenforskap i møte med fremtidige helsekriser. Regjeringen på sin side arbeider med å redusere hindringer i forholdet til EU, blant annet ved å håndtere etterslep på EØS-rettsakter.

Oppsummering Chat GPT

Les hele artikkelen: Norge møter problemer i forhandlingene med EU om helseberedskap – Altinget: EU/EØS