• post@retningeu.no
  • +47 901 10 701
Oppsigelser i EU kan ramme norsk aluminiumsindustri. Europeisk fagbevegelse -ETUC protestere.

Oppsigelser i EU kan ramme norsk aluminiumsindustri. Europeisk fagbevegelse -ETUC protestere.

 

Lisens: CC BY-SA 3.0. Fagforeningene (ETUC) krever et utsettelser av  for tvungne oppsigelser for å håndtere en økende jobbekrise som forverres av Europas manglende industripolitikk.

Europeiske fagforeninger møttes i Brussel denne uken for ETUCs eksekutivkomité for å diskutere hvordan man kan beskytte og skape kvalitetsjobber. Agendaen inkluderte innlegg fra kommisjonspresident Ursula von der Leyen og Europarådets president António Costa.

Kravet om utsettelse for oppsigelser kommer midt i en bølge av oppsigelser i sektorer som bilindustrien og banksektoren. Mellom 2008 og 2023 gikk 2,3 millioner industriarbeidsplasser tapt i EU, inkludert nesten en million tapte jobber siden 2019. Omfanget av krisen blir delvis skjult av korttidskontrakter og redusert arbeidstid, noe som samlet kan utgjøre opptil 4,3 millioner jobber.

Situasjonen viser det akutte behovet for en europeisk industripolitikk, støttet av en permanent investeringsmekanisme à la SURE, samt et direktiv som sikrer en rettferdig omstilling for arbeidere i bransjer som påvirkes av overgangen til en grønn og digital økonomi.

Selskap Land Antall jobber i fare
Thyssenkrupp Tyskland 11 000
Volkswagen Tyskland 10 000
Milee Frankrike 10 000
ArcelorMittal Belgia 5 600
Siemens Gamesa Europa 4 100
Ford Europa 4 000
Audi Belgia 3 000
Auchan supermarked Frankrike 2 400
Klarna Sverige og UK 2 000
Northvolt Sverige 1 600
Vauxhall (Stellantis) UK 1 100

EU-kommisjonen har lovet å legge frem en industriplan i løpet av sine første 100 dager. Kommisjonspresident Ursula von der Leyen har forpliktet seg til å øke investeringene, og kommisjonens politiske retningslinjer sikter på å sikre «en rettferdig omstilling for alle».

Selv med disse lovnadene gjenstår det tvil om det vil være nok offentlige og private midler til å møte utfordringen arbeidere over hele Europa står overfor.

Derfor bør det innføres et midlertidig forbud mot alle tvungne oppsigelser for å sikre at Europa kommer ut av denne krisen med sin kompetente arbeidsstyrke og industrikapasitet intakt.

Dette ville speile tiltakene som ble tatt under covid-19-pandemien, da blant annet Tyskland, Frankrike og Italia innførte midlertidige moratorier på tvungne oppsigelser.

Generalsekretær for ETUC, Esther Lynch, uttalte:

«Europa mister for øyeblikket kvalitetsjobber fordi vi ikke har på plass de tiltakene som trengs for å støtte våre selskaper og arbeidsstyrker i å forbli konkurransedyktige.

«Dette er ikke uunngåelig. En velutformet industripolitikk, støttet av økte investeringer, kan stoppe denne krisen, og et direktiv for rettferdig omstilling vil sikre at ingen arbeidere blir etterlatt.»

Sekretær i ETUC, Ludovic Voet, sa:

«Altfor ofte ser vi selskaper skynde seg inn i store restruktureringsprosesser uten å ha engasjert seg i sosial dialog for å identifisere potensielle alternativer til dramatiske nedskjæringer.»

«Det er ikke den europeiske måten. Det risikerer å uopprettelig svekke vår industribase og skape en ny sosial krise det vil ta tiår å komme seg fra.»

«Derfor trenger vi å gjeninnføre utsettelsen av oppsigelser som hjalp Europa gjennom pandemien uten en større økonomisk krise.»

Oversatt fra engelsk ved hjelp av Chat GPT.

Les hele uttalelsen fra ETUC. ETUC Statement: Call for a Moratorium on Forced Redundancies

.

Kilde: Europe needs new moratorium on redundancies | ETUC