EWC styrkes og gir de ansatte i EØS-bedrifter en sterkere stemme.
Den europeiske kommisjonen har nå kommet med et forslag som kan gi ansatte i store, multinasjonale selskaper mer makt til å påvirke egne arbeidsforhold. Forslaget handler om å styrke de såkalte europeiske samarbeidsutvalgene (EWC), som er utvalg der ansatte i ulike land kan diskutere viktige saker med ledelsen. Målet er at ansatte bedre kan bli hørt når selskapene tar beslutninger som påvirker dem – enten det gjelder omstillinger, ny teknologi eller miljøvennlig produksjon.
I dag er det mange ansatte som enten ikke har et slikt samarbeidsutvalg eller som har begrenset innflytelse. Med de nye reglene kan langt flere ansatte be om å få etablert et EWC i sitt selskap, noe som vil kunne påvirke millioner av arbeidstakere i hele Europa. Kommisjonens forslag vil også gi de eksisterende utvalgene flere ressurser og tydeligere rettigheter, slik at de kan bidra med sterkere argumenter på vegne av arbeidstakerne.
Et annet mål med de nye reglene er å sikre en god kjønnsbalanse i utvalgene, slik at både kvinner og menn får sin rettmessige representasjon. Dessuten skal ledelsen nå gi tydelige begrunnelser dersom de ikke kan dele informasjon med ansatte, for eksempel hvis noe blir holdt konfidensielt.
Dette forslaget er et viktig skritt for å gi ansatte i Europa en sterkere stemme i sine egne arbeidsliv og gjøre det lettere å tilpasse seg endringer i en stadig mer global og teknologisk verden. Når ansatte har mulighet til å bli hørt, kan selskaper ta bedre beslutninger som gagner både bedriften og arbeidstakerne.
Bli med i Retning EU – et faglig nettverk for EU og EØS tilhengere i fagbevegelsen. Vi trenger en en motvekt mot alle de som prøver å undergrave EU og EØS avtalen klikk her