Norgespris. Det er helt vanlig i EU å politisk styre strømprisen til husholdninger.
Debatten om hvorvidt Norge kan tilby innbyggerne lavere strømpriser uten å bryte EØS-avtalen har skutt fart igjen. Enkelte hevder at en såkalt «noregspris» vil være i strid med reglene for det europeiske kraftmarkedet. Det er en påstand som ikke tåler møte med virkeligheten i EU.
For sannheten er tvert imot dette: Det er vanlig praksis i EU å regulere strømpriser for husholdninger ut fra sosialpolitiske hensyn. Over halvparten av medlemslandene har ordninger der prisene enten settes direkte av myndighetene, eller subsidieres gjennom offentlig støtte. Blant annet har Frankrike, Spania, Portugal, Tyskland og Italia ulike former for prisgrenser, støtteordninger eller rabatter – i mange tilfeller med godkjenning fra EU-kommisjonen selv.
Disse tiltakene bryter ikke med EUs energilovgivning. Tvert imot gir EUs elmarkedsdirektiv adgang til å gripe inn i prissettingen for å beskytte sårbare husholdninger. Dette er også eksplisitt nevnt i artikkel 3 i direktivet.
Det er altså en myte at politisk styrte strømpriser til forbruker automatisk er i strid med EØS-avtalen. ESA og EFTA-domstolen vurderer slike tiltak etter om de er nødvendige, forholdsmessige og ikke-diskriminerende. En målrettet «noregspris» som skjermer vanlige husholdninger i Norge, kan fint oppfylle disse kravene – slik mange andre EU-land har gjort.
Dette må ikke forveksles med prisfastsettelsen i engrosmarkedet – altså det som skjer på kraftbørsen Nord Pool. Der bestemmes prisen av tilbud og etterspørsel.
Det som diskuteres her, er sluttbrukerprisene til husholdninger, som i mange EU-land påvirkes politisk for å sikre rimelig strøm for befolkningen.
Les også: Noregspris kan vere i strid med EØS-avtalen – NRK Vestland