Industriaksjonen i allianse som splittes på grunn av Motvind
(Bilde ChatGPT)Under overskriften «Bygger hemmelig allianse» kunne Klassekampen 13. november rapportere om et forsøk på å etablere en ny politisk allianse mellom Nei til EU, Motvind Norge og Industriaksjonen. Felles for disse organisasjonene er deres motstand mot Norges tilslutning til EUs fornybardirektiv, deres krav om at Norge må trekke seg ut av ACER, og deres klare standpunkt om at Norge må stå utenfor EUs energiunion. I praksis er dette en frontal kollisjon med EU og EØS-avtalen. Selv om ikke alle eksplisitt argumenterer for å si opp EØS-avtalen, er dette uunngåelig dersom Norge skal bryte fundamentalt med EU i energipolitikken for å forsvare norsk suverenitet og nasjonale interesser.
Møte i oktober
Den 7. oktober avholdt gruppen, nedsatt av organisasjonene for å diskutere etableringen av denne nye alliansen, et møte. Målet var å danne et aksjonsfellesskap fram mot behandlingen av fornybardirektivet og EUs fjerde energimarkedspakke neste år, samt å posisjonere seg foran stortingsvalget.
Deltakerne på møtet var en rekke profilerte navn fra opposisjonen mot regjeringens energipolitikk:
Ingrid Fiska, Trygve Tamburstuen, John-Peder Denstad, John Fiskvik, Atle Rostad, Hogne Hongset, Idar Helle, Heming Olaussen, Siri Nicolaisen, Magnar Nomedal, Boye Ullmann, Arne Byrkjeflot, Sveinulf Vågene, Ole Kristian Setnes, Ole Roger Dyrkorn, Mette Sivertsen og Erik Fløystad.
Gruppen besluttet å møtes igjen for videre diskusjoner. Likevel har samarbeidet vist seg å være alt annet enn friksjonsfritt. Kort tid etter møtet meddelte ut fra det Klassekampen skriver at Industriaksjonen ikke tilslutter seg initiativet likevel. Hovedårsaken skal være uenighet med Motvind Norge om bygging av havvind.
Dette ble kommunisert direkte til initiativtakeren.
Fortsatt arbeid med samarbeid
Til Klassekampen uttalte Idar Helle, en av drivkreftene bak prosjektet, at:
«Vi holder på å se på mulighetene for samarbeid. Vi mener det trengs et nytt momentum i kraftkampen. Det er foreløpig ikke gitt hvor vi lander.»
Neste møte skal avholdes i starten av neste uke, men Helle antydet at samarbeidet kanskje ikke lenger vil bli omtalt som en «allianse». Prosjektet er altså ikke skrinlagt, men det arbeides med å finne en annen form for samarbeid, eventuelt med en mer fleksibel ledelse som ikke nødvendigvis kalles en allianse.
For Industriaksjonen er det ett overordnet mål: LO-kongressen i mai 2025. Målet er å få et flertall mot EU/EØS, gjerne knyttet til en sak som kan samle misnøyen. Dette er ikke tilfeldig:
LO har etter avstemmingen på LO kongressen 22. september 1994, stått på et Nei-stanpunkt i EU striden. Samtidig har organisasjonen stått på et solid ja i EØS spørsmålet. Men dette har mer og mer blitt utfordret av Nei siden. Mer og mer for hver LO kongress. Og med seier på Fellesforbundet sitt landsmøte i 2023 føler de seg klar til å innkassere nye seirer. Det bør de ikke få. Her har vi i Retning EU en jobb å gjøre. Det står om arbeidsplasser.