It’s cold outside, can we come back in?
Lenke til foto av (AP pic)/Lisens CC BY 4.0. Siden Brexit-avstemningen har det vært økende og vedvarende kritikk av beslutningen, med bevis på de økonomiske og sosiale konsekvensene. Etter at Brexit trådte i kraft, har Storbritannia opplevd redusert handel, økt grensefriksjon, høyere priser, og lavere levestandard. Tapte skatteinntekter på £40 milliarder må nå kompenseres gjennom økte skatter. Selv om globale utfordringer som Covid-19 og krigen i Ukraina har påvirket, er Brexit en selvpåført britisk krise.
Fra et europeisk perspektiv har Storbritannia lenge hatt et ambivalent forhold til EU, ofte påstått å være europeisk når det passet, men samtidig krevd spesialbehandling og opt-outs. Brexit har tydeliggjort Storbritannias egne strukturelle problemer, som sosial ulikhet, lav produktivitet, og en skjevfordeling av velstand. Disse problemene kan ikke løses ved å stå utenfor EU, og Brexit har i mange tilfeller forverret situasjonen.
EU sitt perspektiv på Storbritannia
Fra EU-siden ser man på Storbritannia som en tidligere partner som sjelden var fullt ut forpliktet til det europeiske samarbeidet. For EU er medlemskap mer enn en handelsordning; det innebærer politisk og økonomisk integrasjon, noe Storbritannia historisk har vært skeptisk til.
EU kan vurdere et tettere samarbeid med Storbritannia på områder som sikkerhet og forsvar, men vil sannsynligvis kreve konsesjoner som ungdomsutveksling, fiskerirettigheter, og deltakelse i europeiske institusjoner som en del av en eventuell «Brexit Reset».
Veien videre
2025 kan bli et vendepunkt med en mulig oppmykning i forholdet mellom Storbritannia og EU. Men dersom Storbritannia ønsker å gjenoppta medlemskap, må landet vise at det har en demokratisk og konstitusjonell modell som kan støtte et slikt samarbeid. EU er lite interessert i å godta et medlemskap som kun er motivert av økonomisk nød.
For å lykkes må Storbritannia vise en genuin vilje til å være en del av det europeiske fellesskapet, og ikke bare se EU som en praktisk løsning på økonomiske problemer.
Denne oppsummeringen dekker de viktigste punktene i artikkelen. Gi beskjed om du ønsker ytterligere detaljer eller justeringer! (Oppsummering av Chat GPT)
Les hele saken av Mike Barhard I West England Bylines It’s cold outside, can we come back in?