• post@retningeu.no
  • +47 901 10 701

Klimaverstingene Frp og Senterpartiet med klimaspill for galleriet. Tull med økt pumpepris på 7,49 på grunn av EU.

Fremskrittspartiet (FrP) og Senterpartiet (Sp) har de siste ukene ført en aggressiv propagandakrig mot EUs utvidede CO2-kvoteordning, kjent som ETS2. Det er imidlertid på høy tid å korrigere de feilaktige påstandene de kommer med og få fakta på bordet.

Først: ETS to er allerede vedtatt gjennomført i Stortinget. Skulle man brukt reservasjonsrett måtte en allerede ha gjort det. Det er for seint nå.

Hvorfor trenger vi en slik ordning: Jo, for å sikre like konkurransevilkår mellom norske og utenlandske aktører. Når våre konkurrenter i EU må betale for sine utslipp, er det avgjørende at norske bedrifter opererer under tilsvarende rammebetingelser. Ved å motarbeide ETS2 hindrer FrP og Sp norsk næringsliv i å få tilgang til de samme vilkårene som konkurrentene, Videre er det en indirekte sabotasje av EØS avtalen. ETS2 er godkjent gjennomført av Stortinget og reservasjonsretten kan ikke brukes.

Partiene spiller på frykten for skyhøye drivstoffpriser. De hevder at ETS2 kan gi en prisøkning på opptil 7,49 kroner per liter i verste fall. Dette er ingen som tror vil skje, men om det skulle skje er det tatt høyde for at ikke dette skal ramme sluttkunden. Inntekter fra kvotesalget skal tilbakeføres til innbyggerne etter sosiale kriterier og videre til nasjonale klimatiltak  Dette vil sikre at sårbare husholdninger kompenseres. EU land er allerede godt gang med å etablere slike ordninger.

Myndighetene kan gripe inn og redusere prisene gjennom tiltak dersom de blir for høye, på samme måte som det er gjort i strømmarkedet. Dessuten vil ingen norske politikere tillate en slik massiv, ukompensert prisøkning ved pumpen. . Vi kan snu på det. Hadde en norsk politikere i dag foreslått å øke pumpeprisen med 7.40 kroner per liter hadde hen ikke vunnet valg. På samme måten hadde hen ikke vunnet valg om markedsprisen steg 7,40 uten at hen var villig til å kompensere for det. Våre bensinavgifter er allerede betydelige (7,50 kroner), og historien viser at myndighetene kompenserer for store prisendringer.

Kjernen i debatten er Norges internasjonale forpliktelser. ETS2 er en integrert del av EUs klimaregelverk, som Norge er juridisk bundet av gjennom EØS-avtalen. Det finnes ingen bestemmelser som tillater Norge å «vedta seg ut» av ETS2. Den eneste måten å unngå dette regelverket på ville være å bruke vetoretten i EØS, noe som ville vært svært sal for norsk industri, i ytterste konsekvens, si opp hele EØS-avtalen. Men det er som sagt for seint. e.

Det er på tide at vi anerkjenner de fakta som ligger til grunn: ETS2 er EØS-rett, og det er et viktig virkemiddel for å nå klimamål, sikre like konkurransevilkår for norsk næringsliv og for å finansiere den grønne omstillingen. Vi må heller fokusere på hvordan vi best kan implementere ordningen og utnytte dens positive sider, i stedet for å la oss blende av feilinformasjon og skremselspropaganda.

×