
Krigsfrykten herjer. Senterpartiet må slutte å snakke om norsk kjøttproduksjon og nasjonal selvråderett (Nettavisen)
Her er et sammendrag av en artikkel fra Netteavisen skrevet av Gunnar Stavrum
Senterpartiet skapte regjeringskrise ved å forlate regjeringen i protest mot tre EU-direktiver om strømsparing, til tross for at disse allerede var norsk politikk. Partiet satset på å vinne popularitet ved å argumentere for nasjonal selvråderett mot EU, men dette har vist seg å være en feilslått strategi. Norge er mer enn noensinne avhengig av samarbeid med andre land, både militært og handelspolitisk.
Tidligere Sp-nestleder Ola Borten Moe har endret syn på EØS-avtalen. Mens han i 2017 trodde den ville falle, argumenterer han nå for at Norge bør bidra til å reformere avtalen i stedet for å motarbeide den. Han mener problemet ikke ligger i EØS eller de fire frihetene, men heller i byråkrati og nasjonale subsidier som skaper ubalanse i markedet. Han peker på at Senterpartiet bør være et styringsparti som kan sitte i regjering uten å bekjempe EØS.
Artikkelen påpeker også at Norge er sterkt avhengig av fri verdenshandel, særlig når det gjelder matimport. Økende import av korn og andre jordbruksvarer viser at isolasjonisme ikke er en trygg løsning. Norges økonomiske og energimessige rolle i Europa understrekes, og det argumenteres for at fagbevegelsen bør ta en mer aktiv rolle i EU-debatten, fremfor å motarbeide alle direktiver.
Til slutt reises spørsmålet om Norge bør revurdere sitt forhold til EU. 30 år etter folkeavstemningen om medlemskap har ingen født etter 1976 fått stemme over saken. Med dagens globale utfordringer, inkludert handelskriger og sikkerhetsspørsmål, pekes det på at Norge må tenke strategisk fremover, snarere enn å søke isolasjon gjennom nasjonalistiske slagord (sammendraget av denne artikkelen av Stavrum er redigert av Leif Sande)
Les hele artikkelen til Gunnar Stavrum : EU-medlemskap, EØS-avtalen | Senterpartiet: Tid for ny EU-strategi? – Debatt om norsk Europapolitikk