Nye land i EØS?
Av Svein Roald Hansen
Tidligere stortingsrepresentant og leder av EFTA-komiteen
Island kan ta opp igjen forhandlingene med EU om medlemskap. Går også Island ut av EFTA og EØS og blir EU-medlem, blir EFTA-pilaren i EØS ganske tynn; Norge og Liechtenstein. EØS-avtalen hviler på et to-pilar-system, der ESA «speiler» EU-kommisjonen som vaktbikkje og EFTA-domstolen tilsvarer EU-domstolen. Blir EFTA-pilaren for tynn; bør nye land rekrutteres til EFTA og EØS, spør Leif Sande i en artikkel og peker på land på Vest-Balkan som har ambisjoner om EU-medlemskap og mikrostatene Andorra, San Marino.
For ti år siden var det krefter i EU-systemet som vurderte om Andorra, San Marino og Monaco burde innlemmes i EØS-avtalen. Disse tre mikrostatene er for alle praktiske formål en del av det indre marked, men manglet et institusjonelt rammeverk. Tanken ble avvist av oss på EFTA-siden og ble lagt vekk i EU-systemet.
Den skotske statsministeren Alex Salmon spurte i et møte med Aps daværende parlamentariske leder, Jonas Gahr Støre om et uavhengig Skottlands mulighet for å slutte seg til EØS. Det samme spørsmålet møtte jeg fra flere da EFTA-parlamentarikerkomiteen besøkte London etter britenes vedtak om å forlate EU. Noen lette etter nye modeller for deres forhold til EU. Vi måtte forklare dem at som EØS-medlem ville de måtte følge EU-reglene som om de hadde fortsatt som medlem, men uten stemmeretten.
Vi forklarte at EØS-avtalen forutsetter at de tre EFTA-landene er enige om å implementere nytt regelverk. Hvis ett land sier nei, gjelder det for alle. EØS-avtalen er for land som vil være en del av den europeiske integreringen, ikke for land som vil ut av denne integreringen, slik Storbritannia hadde bestemt seg for.
Dette er kjernen i spørsmålet om å få flere land inn i EØS (og i EFTA som jo også omfatter Sveits). Derfor må vi være varsomme for hvem vi eventuelt vi ha med på laget. Jeg tror det heller skal letes etter andre måter å styrke «vår pilar» på. I vaktbikkje ESA er det allerede i dag ansatte fra en flere land. Det kan være en modell også for domstolen.