• post@retningeu.no
  • +47 901 10 701
Thomas Piketty om Trump og Europas ansvar.

Thomas Piketty om Trump og Europas ansvar.

Lenke til bilde  Frederic Camallonga/CC BY-NC-ND 2.0 – Den franske økonomen og forfatteren Thomas Piketty har lenge vært en skarp kritiker av økonomisk ulikhet og maktkonsentrasjon. Etter Donald Trumps tilbakekomst til Det hvite hus har Piketty igjen løftet stemmen sin, særlig med tanke på Europas rolle i møte med globale utfordringer. Han mener at Trump representerer en økonomisk og politisk modell som han kaller «nasjonalkapitalisme» – en blanding av voldelig nasjonalisme, sosial konservatisme og økonomisk liberalisme. Selv om denne modellen kan fremstå som sterk, hevder Piketty at den i realiteten er skjør og preget av interne motsetninger.

Europa må våkne fra sin passivitet

I en artikkel publisert i Le Monde den 18. januar 2025 advarer Piketty om at Trumps tilbakekomst til makten ikke bør føre til fortvilelse. Han understreker at demokratiske krefter fortsatt er sterke, både i USA, Europa og andre deler av verden. Likevel påpeker han at Europa må våkne opp fra sin passivitet for å motvirke de autoritære og oligarkiske tendensene som han mener Trump og lignende ledere representerer. Ifølge Piketty står vi overfor en global kamp mellom demokrati og oligarki, og Europa har et særlig ansvar for å ta en ledende rolle i denne konflikten.

Piketty mener at den økonomiske politikken i EU ikke i tilstrekkelig grad har bidratt til å redusere sosiale forskjeller, noe som har skapt grobunn for populisme og politisk ustabilitet. Han argumenterer for at mer sosial rettferdighet og økonomisk omfordeling er avgjørende for å demme opp for autoritære strømninger. Dersom Europa fortsetter å ignorere disse utfordringene, kan konsekvensene bli alvorlige, ikke bare for EU selv, men for hele det globale demokratiske systemet.

Europa må handle raskt etter «sjokket fra trumpismen»

I en tidligere artikkel fra 9. november 2024 diskuterer Piketty hvordan Trumpismen har forsterket eksisterende geopolitiske, økonomiske og klimatiske utfordringer. Han mener at Europa må handle raskt for å reagere på Trumps innflytelse, og at EU må styrke samarbeidet for å finne en felles løsning på de problemene som har blitt forverret av Trumps politikk.

Piketty peker på at den økonomiske ulikheten har økt globalt, og at Trump har vært en pådriver for politikk som favoriserer de rikeste på bekostning av arbeiderklassen. Han mener derfor at Europa bør ta en mer aktiv rolle i utformingen av en ny økonomisk modell som fokuserer på sosial rettferdighet og bærekraftig vekst. Ifølge Piketty kan ikke europeiske ledere fortsette som før – de må ta et oppgjør med den økonomiske urettferdigheten og de systemiske svakhetene som har gjort populismen så attraktiv for mange velgere.

En ny visjon for Europa

For å møte utfordringene fra Trump og lignende ledere, argumenterer Piketty for en mer progressiv økonomisk politikk i EU. Han mener at en mer rettferdig beskatning av store formuer, bedre arbeidsrettigheter og økte investeringer i utdanning og klima er nødvendige grep for å styrke demokratiet og forhindre en ytterligere svekkelse av tilliten til politiske institusjoner.

Videre oppfordrer han til tettere samarbeid mellom europeiske land for å skape en mer enhetlig og effektiv respons på de utfordringene verden står overfor. Ifølge Piketty er tiden inne for at Europa tar ledelsen i kampen for sosial rettferdighet og demokratisk stabilitet. Han advarer om at hvis EU ikke klarer å tilpasse seg, risikerer kontinentet å bli en passiv tilskuer til en utvikling som kan true den liberale verdensordenen.

Konklusjon

Piketty ser Trumps politikk som en trussel, men også som en mulighet for Europa til å styrke sin egen posisjon på den globale scenen. Han mener at EU må være mer enn bare en økonomisk union – det må bli en politisk kraft som kan stå opp mot autoritære tendenser og arbeide for en mer rettferdig fremtid. Gjennom økonomiske reformer, bedre fordeling av ressurser og et sterkere samarbeid kan Europa ikke bare beskytte seg selv, men også bidra til å forme en mer stabil og rettferdig verdensorden.

Kilder: